“Železnica Srbije”: Osnivanje četiri zavisna društva kapitala

Bez autora
Jul 12 2012

Skupština Akcionarskog društva “Železnice Srbije” danas je jednoglasno donela odluke o osnivanju četiri zavisna društva kapitala, sa ograničenom odgovornošću. Reč je o osnivanju Društva za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom “Infrastruktura Železnica Srbije”, Društva za javni prevoz putnika u železničkom saobraćaju i održavanju železničkih voznih sredstava u toj vrsti prevoza “Srbija voz”, Društva za javni prevoz robe u železničkom saobraćaju i održavanju železničkih voznih sredstava u toj vrsti prevoza “Srbija kargo” i Društva za upravljanje nekretninama “Železnice Srbije” “Imovina Železnica Srbije”. Saglasnost na ove odluke treba da da Vlada Republike Srbije. Na taj način nastavljen je proces organizacione reforme srpskih železnica. Od ove reforme, u skladu sa evropskim standardima, srpske železnice očekuju niz pozitivnih efekata, pre svega znatno veću poslovnu efikasnost, tržišnu orjentisanost i kvalitet u radu, a samim tim i bolje funkcionisanje ovog saobraćajnog sistema.

“Železnica Srbije”: Osnivanje četiri zavisna društva kapitalaSkupština Akcionarskog društva “Železnice Srbije” danas je jednoglasno donela odluke o osnivanju četiri zavisna društva kapitala, sa ograničenom odgovornošću.

Reč je o osnivanju Društva za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom “Infrastruktura Železnica Srbije”, Društva za javni prevoz putnika u železničkom saobraćaju i održavanju železničkih voznih sredstava u toj vrsti prevoza “Srbija voz”, Društva za javni prevoz robe u železničkom saobraćaju i održavanju železničkih voznih sredstava u toj vrsti prevoza “Srbija kargo” i Društva za upravljanje nekretninama “Železnice Srbije” “Imovina Železnica Srbije”.

Saglasnost na ove odluke treba da da Vlada Republike Srbije. Na taj način nastavljen je proces organizacione reforme srpskih železnica.

Od ove reforme, u skladu sa evropskim standardima, srpske železnice očekuju niz pozitivnih efekata, pre svega znatno veću poslovnu efikasnost, tržišnu orjentisanost i kvalitet u radu, a samim tim i bolje funkcionisanje ovog saobraćajnog sistema, rekao je predsednik Skupštine AD “Železnica Srbije” Zoran Anđelković.

Odlukama o osnivanju četiri društva definišu se, pored ostalog, njihovo poslovno ime i sedište, delatnosti koje će obavljati, prava i obaveze člana društva, upravljanje, nadzor, akta i dokumenta. 

Tako će Akcionarsko društvo “Železnice Srbije”, nakon što današnje odluke Skupštine verifikuje Vlada, funkcionisati kao Grupa “Železnice Srbije”. Grupu će činiti kontrolno (matično) Društvo i kontrolisana društva, među kojima su i četiri o čijem su osnivanju danas donete odluke. Kontrolno (matično) društvo obavljaće korporativne i zajedničke poslove za potrebe kontrolisanih društava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik